Outreach CRM platformu olan Buzzstream ile connection inşası sonuçlarınızı ve dijital PR'ınızı geliştirebilirsiniz.
CRM: Müşteri bilgilerini merkezi bir veritabanında toplayarak satış ve pazarlama ekiplerinin uyumlu çalışmasını sağlamaktadır.
Pazarlama Otomasyonu: E-posta kampanyaları, sosyal medya paylaşımları ve diğer pazarlama faaliyetlerini otomatikleştirmektedir.
Net yazılım sürecinde sizlerin tüm ihtiyaçlarınıza uygun teknolojiler ile yazılım alt yapısı hazırlıyoruz.
Çeşitli Programlar: Katılmak için geniş bir method yelpazesi sunduğundan bu da farklı nişlerde faaliyet gösteren yayıncılar için fırsatlar yaratmaktadır.
Performans Takibi: Kapsamlı izleme ve raporlama araçlarıyla kampanyalarınızın etkinliğini değerlendirmektedir.
Bu tür bilgilere sahip olmak, pazarlamanızla ilgili daha iyi ve daha bilinçli kararlar vermenize olanak tanır ve hangi reklamların hangi yatırım getirilerini hangi reklamlardan elde edildiğini anlamanıza olanak tanır.
İnternet büyük, aydın dijital dönüşüm sanal bir yer olduğundan, dijital pazarlama Amazon gibi on the internet perakende sitelerde mallarını tanıtmak için bir Net sitesi kullanan yerel hırdavatçılara kadar herkes tarafından kullanılıyor.
Wordpress eklentisi sayesinden içeriklerinizi SEO dostu oluşturmasının yanında 450 farklı özelliği koordine ederek rakiplerinizi nasıl geride bırkacağınızı gösterir.
Messenger ve Telegram gibi popüler mesajlaşma platformları, müşterileri insan odaklı bir şekilde kazanmanıza olanak tanıyan pazarlama botları oluşturmanıza da izin verir.
Sosyal medya yönetim platformu olan Sendible ile postlarınızı takvim üzerinden takip edip ve raporlar oluşturmanın yanı sıra WordPress, Medium, Google Analytics ve Canva ile entegrasyon kurabiliyorsunuz.
Analiz ve Raporlama: Gönderilerinizin performansını izleyerek etkileşim oranlarını ve kitle demografiklerini analiz edebilirsiniz.
En basit tanımıyla Sosyal Medya Pazarlaması, markanızı oluşturmak, satışlarınızı ve Internet sitesi trafiğinizi artırmak için hedef kitlenizle bağlantı kurmak advertına sosyal medya platformlarının kullanılmasıdır. Bu, bir işletmenin sosyal medya kanalları aracılığıyla yaptığı her şeyi içerir.
İlk sınava katılmayan kursiyerlerin tekrar sınava girmeleri için ek sınav harcı yatırmaları gerekir.